Természetes módszert alkalmazva, folyamatos tréningezés mellett versenyez évek óta Szirácsik Ervin, aki a 2020-as szezon 23 Karancs Versenykerület Ipoly röpcsoportjának sprint, rövid-, középtávú, és fiatalok bajnokságának győztese lett.

Mindössze 14 éves volt Szirácsik Ervin, amikor Bojtos Lászlótól megkapta első galambjait 1984-ben. Ezekkel egy évvel később már a Dunakanyar kerületben versenyzett, ahol egyéni és csapat első helyet is elért egy-egy úton. A kezdetekkor több galambász is segítette tanácsokkal, iránymutatással, melyek alapján kialakította saját rendszerét. Egyik legnagyobb sikerének a 2003-as brüsszeli versenyen elért nemzetközi csapat első helyét tartja.

A módszer

Természetes módszert alkalmazva versenyez, a tartási technológia és a felkészítési rendszer kidolgozásakor be akarta bizonyítani, hogy így is lehet sikeresen galambászni és bajnokságokat nyerni. Az utolsó versenyt követően még maximum egy hétig repülnek madarai, majd március közepéig zárva tartja a dúcot. Állománya ősszel októberig költ, ez után választja szét a tojókat és a hímeket. Február végén egyszerre párosítja 17 tenyészpárját és 50 darab versenyzőjét, amelyek egy idényben körülbelül 6-7 kelést nevelnek fel. A szezon teljes ideje alatt repülnek galambjai a bajnoksági utakon az aktuális fészekállapottól függetlenül. A tojásokat és a frissen kikelt fiókákat a versenyek idejére keltetőbe teszi, így óvja őket, amíg a szülők haza nem érnek. Évente közel 300 fiatalt neveltet fel, melyből 70 vesz részt később a nyár végén kezdődő szezonban.

Az egészség megőrzése érdekében az állomány természetes immunrendszerét igyekszik erősíteni. Dúcát ritkán, évente néhány alkalommal takarítja, a fiatalokat földről eteti. Paramyxo ellen kétszer olt, először télen, majd a versenyek kezdetét megelőzően áprilisban ismétli. Szalmonella ellen itatásos kúrával védekezik. Az szezon alatt hetente, kéthetente alkalmazza az általános gyógyszeres ellátásokat, a tenyészeknél évente maximum háromszor tart különböző kezeléseket. Ilyenkor minden esetben kizárólag holland és belga termékeket használ.

Galambjainak előre összeállított kész keverékeket ad, melyből 6-8 különböző fajtát is megvásárol, amit aztán még ő maga is összevegyít. Így alakul ki az alap összetétel. Télen egy hónap kivételével- amikor sörárpát ad- ezt eteti galambjaival. Takarmányaiban kevés borsó található, melynek oka, hogy így könnyebb a jó egészségi állapotot fenntartani a dúcban. A versenyek ideje alatt naponta eltérő keveréket tölt az etetőkbe, attól függetlenül hogy galambjai folyamatosan költenek. Hazaérkezéskor kukorica nélküli alap összetételű eleséget használ. Második -harmadik naptól kezdődően fokozatosan kerül bele a kukorica, melyet a rövid- és középtáv legkiválóbb fegyverének tart. A rakodást megelőző utolsó előtti napon az összetétel már akár 50% kukorica 50% keverék is lehet. Ahogy nő a kukorica mennyisége a takarmányban, úgy csökken a borsóé, mely az utolsó két napon már teljes egészében kikerül a keverékből. A fiatalok esetében is kis arányban található csak meg a borsó az eleségben.

A felkészítés során kiemelt szerepet kap a tréningezés. Tavasszal, március második felétől kezdődően engedi ki először galambjait repülni, két héttel később pedig megkezdik a magánutakat is a versenyzők. Az első alkalmakkor éhesen viszi el madarait a 10-20 kilométeres távra, így azok megtanulják, hogy hazaérkezve gyorsan beüljenek. Tréningjeit csillag alakban, több irányból végzi akár 90 vagy 180 váltásokkal. A szezon alatt is hétközben akár háromszor-négyszer is megrepteti galambjait. A fiatalok esetében is hasonló rendszert alkalmaz, ott 50 kilométerről indulva 100 és 150 kilométeres tréningek teljesítésére is felkészíti madarait a bajnokság kezdete előtt. A szezon közben pedig általában kétszer viszi őket különböző irányú edzésekre.

Top galambok

Állományának bázisát Andreas Drapa madarak adják. Ezek leszármazottjai teszik ki a tenyészdúcot, melyeket Günter Prange, Gaby Vandenabeele és Paul Huls galambjaival egészít ki.

Ezt a Drapa vonalat képviseli a 2012-D-516244 számú kék hím, mely 2014 óta a tenyészdúc legkiválóbb madara, korábban eredményes versenyző. Szülei hosszabb és rövidtávon is kiemelkedő galambok.

Teljes egészében Drapa ősökkel rendelkezik 2017-23-83654 számú hím is, mely a Nigel Mansell nevet kapta. 2019-ben 10 helyezést repült, a tagszövetség Sport A kategóriájának harmadik helyét érte el. A tavalyi szezonban pedig szintén 10 helyet és több éleredményt is elért.

2018-ban 5 út 5 helyezéssel Magyarország legeredményesebb fiatal madara volt a 2018-D-375244 számú tojó Roswitha, mely egy évvel később nemzeti F kategória harmadik helyet szerzett.


A Prange vonalat képviseli a 2018-23-88124 számú kék kovácsolt tojó (Shakira), mely az állomány legeredményesebb versenyzője. Az tenyészet “Arany párjának” gyereke. Számtalan tagszövetségi és röpcsoporti élhelyezéssel is büszkélkedhet, köztük a 322 kilométerről 2132 galambos induló létszámban elért első helyezésével is.

100%-ban Leo Heremans gyökerekkel bír a 2016-D-185370 számú hím. Leo 2018-ban Karancs kerület G kategória második és B kategória 4. helyet repült, míg 2019-ben az “A”, a “B” és a “D” kategóriában is első lett.

Annak, aki most kezdene el galambászni azt tanácsolja, hogy szakkönyvekből tanuljon, majd ezután kevés és könnyen beszerezhető, de eredményes galambokból próbálja meg felépíteni állományát, kialakítani saját módszerét, mielőtt komolyabb hazai vagy nemzetközi tenyésztőktől vásárol madarakat. Saját állományával kapcsolatban az eddigi sikerekhez hasonló eredmények elérését reméli a jövőben is.