A napi szintű maximális odafigyelést és a rendszerességet tartja a gyorsan jött siker kulcsának Pohner László, aki első évében már a Dél-Duna Tagszövetség Felső Bácska röpcsoportjának rövidtávú bajnoka lett.

Kihagyásokkal ugyan, de régóta foglalkozik postagalambokkal a kiskunhalasi Pohner László, akinek 2019-ben adódott lehetősége arra, hogy munkája mellett is megfelelő gondossággal tudja ellátni madarait, így ismét elkezdte a versenyzést. Korábban, a kezdetekkor a zsámbéki Lázár Tibor segítette, míg a mostani újrakezdéskor Boronyák András beszerzett galambokból alakította ki állományát, mely évről évre bizonyítja rátermettségét.

A módszer

A most kialakuló, kis létszámú állományában totál özvegységgel versenyez, így éri el a megfelelő indulószámot. Ősszel a szezont követően egy-egy fiatal galambot neveltet, majd télire szétválasztja a párokat. A veszteségek csökkentése érdekében, ebben az időszakban a ház körül sem repülnek a madarak. Tavasszal, márciusban párosít ismételten, ekkor a tenyészállomány két kör fiatalt, míg a versenyzők egy fiatalt nevelnek. A fiókákat óvoda módszerrel nevelteti, észrevétele alapján ez a rendszer hatékonyabb, elősegíti a gyorsabb fejlődést. Az özvegyítést követően a hímek nem lezárt fészek boxokban, a tojók ülőkéken kapnak helyet.

A dúc tisztaságának megőrzése mellett, a jó egészségi állapot fenntartására is nagy figyelmet fordít. A paramyxo oltást január végén szokta elvégezni állományán, melyet a versenyek kezdete előtt 2-3 héttel megismétel. A szezon alatt a hét első három napján kezel, ilyenkor a trichomanas, légút és coli kúrák heti váltásokban követik egymást.

Az etetéseknél a kiadott takarmány mennyiségére ügyel, egész évben egységes, kész keveréket használ. A téli, nyugalmi időszakban napi egyszer etet, tavasszal a párosítás előtt áll át a napi kettőre. Ebben az időszakban a tojások és a nevelés miatt különösen figyel, hogy a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványianyag bevitel biztosított legyen. Az etetések alkalmával körülbelül öt percig hagyja a galambokat csemegézni, majd utána kiveszi az etetőket és csak az esti repülést követően lesz ismét lehetőség a falatozásra. Rövidebb távú versenyek esetén a kosarazás napján már nem is ad takarmányt, csak vizet, hosszabb utak előtt maximum ¼ adagot biztosít számukra. Ezzel garantálja, hogy nincsenek túletetve madarai

Amint tavasszal lehetőség nyílik rá, megkezdődik a szezonra való készülés egy másik szakasza, a tréningezés. Ezt természetesen napi kétszer – reggel és délután- egy-egy órás ház körüli repülés előzi meg. A kiskunhalasi galambász szerint a galamboknak minden évben újra meg kell tanítani mi a feladatuk a versenyszezonban, ezért fontos a magántréningezés. Az első megmérettetések előtt, amint az időjárás lehetővé teszi heti kétszer viszi a madarakat. Kezdetben csak 15-20 kilométeres távokra, melyet akár többször is megismétel. Véleménye szerint ezeknél a próbáknál nem a megtett távolság a fontos, hanem hogy a galambok biztonságban hazaérjenek és közben tanuljanak, visszaszoktassák saját magukat a versenykörülményekhez. A kondíció fenntartása érdekében a szezon közben is legalább heti egyszer tart egy rövidebb tréninget, de figyeli madarai viselkedését a napi repülések közben is. Ha ugyanis azok a hét közepe körül eltűnnek a ház körül és távolabb repülnek, akkor biztató eredményt érhetnek el a versenyen.

Top galambok

Állománya ma többnyire a Boronyák Andrástól beszerzett Bosua és Camphuis,Klak,Koopman és Heremans vonalú galambokból áll. Legeredményesebb versenyzői ezekből a madarakból kerültek ki. Ilyen a 2019-04-97656 számú kék hím is, mely 7 helyezést ért el 7%-on belül, valamint a kisbéri 162 kilométeres versenyt harmadikként teljesítette 1189 indulóból.

A 2019-D-503698-es hím 1080 indulóból tizenegyedikként teljesítette a 244 kilométeres rajkai versenyt , míg a 311 kilométerre lévő Kutyról tizenötödikként érkezett haza 477 galambból.

A 2019-D- 503778-as számú tojó 7 helyezést is repült 5%-on belül. Brno-Slapanicei 369 kilométeres versenyről pedig negyedikként érkezett 555 indulóból.

Egy másik tojója, a 2019-D-504691-es is kiválóan szerepelt a fent említett brno-slapanicei versenyen, ugyanis ő érkezett elsőként ezzel megnyervén a 369 kilométeres versenyt.

Pohner László állománya mára elérte az ideális létszámot, így mostantól kemény szelekció vár versenyzőire, akiknek legalább 50%-os teljesítményt kell elérniük. A tervek között új sikerek és távok meghódítása szerepel. Egy külön dúc kialakításán dolgozik, melyben a hosszútávú versenyeken induló galambok kapnak helyet. Ez az a bajnokság, ahol korábban nem tudta megmérettetni magát a tenyésztő.