Az elmúlt években több távon is bizonyítottak a kapuvári Lengyel Zoltán galambjai. A már maratonon is sikeresen versenyző tenyésztő 2019-ben megszerzett középtávú bajnoki címe után a tavalyi idényben a 13.sz. Közép-dunántúli Tagszövetség északi versenykerületének sprint és rövidtávú kategóriájában tudott diadalmaskodni.

Közel 30 évvel ezelőtt, 23 évesen, 1992-ben kezdett el egyesületi szinten foglalkozni a galambászattal Lengyel Zoltán, aki gyerekként testvérével közösen tartott madarakat. Akkori állománya mindössze 10-12 postából állt. A sportág működésének gondolata, már ekkor foglalkoztatta, hétvégenként rendszeresen látogatott el helyi galambászokhoz versenyeket nézni.

A módszer

Rögtön az első fiatalok bajnokságát követően már özvegy módszerrel versenyeztette éves hímjeit. A szezont követően ősszel összeengedi a párokat, akik ilyenkor egy fiatalt nevelnek, a második kör tojást már nem hagyja meg. A második kör letojást követően a galambokat szétválasztja, a telet külön töltik. Február végén egész állományát egyszerre párosítja, az első tojásokat a versenyzők alá helyezi át, ők nevelik fel. A 10-15 napra újra költő tenyészpár már saját maga gondoskodik a második körben születettekről. Ezzel a módszerrel a két új generáció szinte egyszerre nő fel, mely megkönnyíti a fiatalok versenyére való felkészítést.

Amíg az időjárás lehetővé teszi, a szezont követően is kiengedi galambjait, mielőtt azok megkezdik a tenyésztő szerint szükséges téli pihenőjüket. A megfelelő kondíció fenntartását azonban ebben az időszakban is fontosnak tartja, ezért ilyenkor is odafigyel a takarmányozásra. Azonos keveréket használ a nyugalmi időszakban és a versenyszezon alatt is. A hidegebb időben napi egyszer ennek a kész összeállításnak egy enyhébb változatát adja, melyet a párosítás és versenyek közeledtével erősít. Hazaérkezéskor szintén könnyedebb, de nem a tradicionális értelembe vett diétás keverékkel várja hímjeit. Minden esetben az aktuálisan következő versenyhez igazítja a takarmányt, ha szükséges több kukoricát és napraforgót használ. A felkészítés során gyakran játszik galambjai étvágyával is, úgy, hogy egy-egy etetést könnyedebbre vesz, majd a következőt erősebbre.

A február végi párosítást követően minél korábban megkezdi a galambok kiengedését a dúcból. Napi kétszer, reggel és délután ad lehetőséget madarainak ilyenkor a repülésre, de nem kötelezi őket rá. Magántréningekkel is segíti a megfelelő izomzat újbóli kiépítését. Rövidebb 10-30 kilométer közötti utakra viszi versenyzőit, a kerületi tréningeket megelőzően. A szezon közben csak akkor kényszeríti állományát a nagyobb teljesítményre, ha a hétvégi eredmények nem az elvárásoknak megfelelően alakultak vagy probléma jeleit fedezi fel. Ilyenkor otthoni, ház körüli hajtással vagy egy rövidebb edző repüléssel próbálja a hímeket ismét versenyformába hozni. Ezek az esetleges hétközi tréningek befolyásolják azt is, hogy a pakolás napján megmutatja-e a tojókat párjuknak. Ha a hét elején esett meg a privát út, akkor ilyenkor is kapnak egy kis időt együtt a galambok, ha azonban a hét második felében volt lehetősége a tréning lebonyolítására, akkor a hímek egyenesen a ládákba kerülnek és csak hazaérkezéskor találkoznak.

A kapuvári tenyésztő vallja, a gyógyszeres egészség, nem egészség, így csak a szükséges kezeléseket alkalmazza állományán. Nem mindegy ugyanis, hogy sablonszerű vagy célirányos az, amit tesz. Kizárólag paramyxora olt, szalmonellára előkezelést alkalmaz, emellett féregtelenít. A tavaszi párosításnál és nevelésnél szükségesnek tartja a trichomonas kúrát, a versenyhétvégék között légútra csak akkor kezel, ha azt elengedhetetlennek látja. A gyógyszerek helyett szívesebben alkalmaz különböző kiegészítő szereket, vitaminokat, elektrolitokat és teákat.

Top galambok

Állománya több vérvonalból épül fel. Filozófiája szerint ugyanis más típusú galamb teljesít jól rövid- és közép-, és teljesen különböző madár hosszútávon. A kisebb távolságoknál a felkészítésnek kell nagyon pontosnak lennie, a nagyobb távok megtételéhez viszont születni kell. A szelekció során is ezt tartja szem előtt. A hétvégék során nem kielégítő teljesítményt elért egyéveseit gyakran küldi el 600 kilométeres versenyekre, így szűri ki, hogy melyik távon bevethető az a madár. Az idei évben rövid távú bajnok erre a versenytípusra többnyire Janssen, Koopman és Van Loon madarakat küld, míg a hosszú utakon a tradicionálisabb Desmet- Matthys vonalat részesíti előnyben.

Állományának egyik legkiemelkedőbb tenyészpárja a DV-12-8528-1057 (Mixer) és a 2013-11-84998 (Pongi Lady). Mindkét galamb Janssen és Grondelaers ősökkel rendelkezik.

Gyerekeik már több alkalommal is bizonyítottak, a tenyészet egyik legeredményesebb versenyzői. A 2017-25-48415 számú kék kovácsolt hím 23 helyezéssel rendelkezik, Prágából és Benesovból is volt tagszövetségi első.

Testvére a 2017-D-335163 számú hím húsz helyezést szerzett eddig 6%-on belül.

Lengyel Zoltán állománya a hosszútávú megmérettetéseken is megcsillogtatta már tehetségét. A 2014-25-35203 Sultan névre keresztelt hím pályafutása során húsz helyezést szerzett, a tavalyi évben a 885 kilométeres kieli versenyről 1089 galamb közül második legjobbként tért haza.

Az eddig rövidtávon elért sikerek után már a hosszabb utakon történő, még eredményesebb versenyzés a célja, így erre is szeretne jobban fókuszálni. Ennek érdekében külön dúcot alakított ki maratonos galambjainak. Emellett pedig a tojókkal való versenyzés lehetősége is a jövő elképzelései között szerepel.