A 2016-ban a fiatalok bajnokságán elért második helye, illetve a két évvel későbbi győzelmet követően, a 2020-as év Nyugat-Dunántúl Tagszövetség Zala megyei röpcsoportjának hosszú távú bajnoka és általános második helyezettje lett Liplin László.

A nagykanizsai postagalamb egyesület elnökét, Liplin Lászlót már gyerekként is „Tojónak” hívták, mert mindig madarairól beszélt. Édesapjától hét évesen kapta az első parlagiját, majd később dísz- és húsgalambokat is tartott, de ma már csak postákkal foglalkozik. A sportág trükkjeit helyi, országos szinten is kiváló eredményeket elérő galambászoktól, Nyakas Ferenctől és Csanádi Jánostól leste el. Az 1980-as évek végén kezdett el versenyezni, 2000 és 2009 között egy ideig abbahagyta, majd újult erővel tért vissza. A helyi egyesület elnökeként sokat tesz azért, hogy sportágát városszerte népszerűsítse, megismertesse a közösséggel. Az állatok világnapja alkalmából rendszeresen visz postákat óvodákba, a helyi újságnak írt cikkeiben beszámol az aktuális idényről és eseményekről. Klubtársaival együtt részt vesznek az iskolák jubileumi ünnepségein, ahol galambokat engednek szabadon. Munkájának is köszönhetően évről évre új taggal bővül a jelenleg már 25 főből álló helyi egyesület.

A módszer

A közösségépítés mellett precíz és odafigyelő munkával gondozza, készíti fel padláson kialakított dúcában állományát a szezon megmérettetéseire. A korábban természetes módszert alkalmazó nagykanizsai galambász, 2009-es újrakezdése óta totál özvegységi rendszerben versenyez, így nem csak a hímek, de kedvencei, a tojók is részt vesznek a bajnokságban. Október közepéig repülnek galambjai a ház körül, majd a telet a dúcba zárva töltik. Február közepétől vannak ismét kiengedve, a hónap végén pedig egyszere párosítja az egész állományt. A versenygalambok ilyenkor ritkán nevelik fel fiókáikat, azokat általában áthelyezi a tenyészpárok alá.

A ház körüli repülés pontos időbeosztás alapján történik. Reggel hat órától a tojók, majd a hímek kapnak egy-egy órát, ez idő alatt a dúc takarítása zajlik. Ezt követően mennek ki a fiatalok, akiknek délutánig, a munkaidő végéig van lehetőségük a szabadban lenni. Délután újabb órás etapok várnak a főszezonban versenyző madarakra. Dúca mindkét lakrészének külön ki – és bejárója van, így nincs szükség napi szinten az áthajtásokra. Amíg pedig az egyik csapat repül, addig a másik oldal le van sötétítve, így nem is látják egymást hétközben a galambok. Ez alól csak a kosarazást megelőző találkozás és a gyakorló utak előtti magán tréningek a kivételek. Az első kerületi bevezető út a 100 kilométerre lévő Szombathely szokott lenni, így mindenképp szükségesnek tartja a megelőző bereptetést. Ezért minimum négy, 25-70 kilométeres tréninget ő maga is betervez galambjainak előírt programjába. Ilyenkor a tojók 10 perc előnnyel indulnak, hogy mire a hímek hazaérkeznek párjuk már várja őket. Ezzel a verseny szituációhoz, a motivációhoz szoktatja madarait.

A szezon során kész takarmány keveréket használ, melyet hosszútávú verseny esetén repcével, kenderrel, mogyoróval egészít ki. Ezt egy hónappal a bajnokság kezdete előtt kezdi csak az etetőkbe adagolni. Ezt az időszakot megelőzően, illetve utána egyéni keveréket használ, melynek alapja a saját termesztésű kukorica, amit többek között napraforgóval, repcével, borsóval és tritikáléval vegyít. Évek óta a téli időszaban egy hónapos tisztítókúrát is alkalmaz, ilyenkor kizárólag sörárpát etet állományával. Gyakran vöröshagyma és fokhagyma, valamint almaecet kombinációját teszi az itatóba.

Music: www.bensound.com

Az egészségmegőrzés érdekében nem csak a vízbe kevert természetes anyagokra esküszik. Többek között az év végén esedékes paratífusz oltás előtt is egy héttel antibiotikumos, majd vitaminos kezeléseket alkalmaz. Január végén teljesíti a kötelező paramyxo oltást, a tavaszi költés után és az első néhány versenyt követően pedig trichomonas elleni kúrát rendel el a galamboknak. A szezon során előfordul, hogy különböző kezeléseket végez a tojók és hímek között. Ezzel a módszerrel küszöböli ki az esetleges téves felkészítést, mivel csapatát mindig vegyesen állítja össze.

Top galambok

Mai állományának alapjait Farsang József és Rózsás István galambok adják, melyeket Pepermansokkal egészített ki. Wiedermann Károlytól beszerzett tenyész madarak több kiemelkedő versenyzőjének ősei. Egyike ezeknek az SK-10-0707-633 számú kék tojó. 

Másik kiváló örökítő az SK- 0108-13-992-es sötét tarka hím, mely erősíti a hosszú távon eredményes galambokat.

Ennek a madárnak a gyereke a 2016-N-01204 számú kék kovácsolt tojó, mely Rózsás Istvántól eredő Jositye vonallal keresztezve eddig 29 helyezést ért el 10%-on belül, 12800 díj kilométert repülve.

Féltestvére a 2016-D-137363 számú hím legjobb tíz eredménye 1,68%-on belüli. A tavalyi szezon magdeburgi (750 kilométer) versenyéről országos 61. helyet ért el.

Ugyanezen a versenyen 5472 feleresztett galambból országos 5. legjobbként teljesítette a távot a 2018-D-381042-es kék kovácsolt hím, mely kerületi hosszútávú champion első lett.

Az idei szezon kapcsán célja, hogy az egyre erősödő egyesületében bajnoki címet szerezzen, nem csak a főszezon versenysorozataiban, de a fiatalok bajnokságában is.