A 11.sz. Győr és Környéke Tagszövetség 2020-as szezonjának kerületi és nyugati röpcsoportjának rövidtávú bajnokságán diadalmaskodott Adrián Arnold és Fia, akik évtizedek óta egyetértésben, sikeresen galambásznak együtt a lébényi padlásdúcban kitenyésztett állományukkal.

Már 7-8 évesen is többféle galambot tartott Adrián Arnold, aki 14 évesen, egy beült lengyel posta után váltott át kifejezetten erre a típusra. 20 évesen, 1979-ben lépett be az F-16 számú lébényi egyesületbe. Egy felcédulázva elengedett galamb hozta őt össze Csordás Károllyal, akitől nem csak állományának mai napig is alapjának számító madarait, de számtalan tanácsot is kapott. Lébénybe való költözést követően az első sikerek korán érkeztek, két év versenyzés után első maratoni versenyén már országos csapat 13. helyet szerzett. 1997-ben pedig nemzeti középtávú bajnok volt. A postagalamb sport iránti szeretetét ifjabb Arnold is örökölte, aki kisgyerek kora óta segít édesapjának az állomány ellátásában és felkészítésében.

A módszer

Padlásdúcuk három részből áll, melyben összesen körülbelül 60 versenyhím van elhelyezve. A három rész egyike kifejezetten a maratoni távon indulóknak van fenntartva. A szezon utolsó megmérettetését követően lepárosítják a versenyzőket tojóikkal. Ez idő alatt trichomonas kúrával kezelik az állományt, majd a költést követően ismét szétválasztják a galambokat. A tél a pihenésről és a regenerációról szól, a madarak a dúcba csukva várják a tavasz érkezését. A tenyészállományt és a maratonon induló madarakat egyidőben párosítják le, míg az aznapos versenyprogramban részt vevőket elcsúsztatják. Előfordul, hogy a „csapat” egyik fele költ és nevel, míg a másik két körben ül 8-10 napig tojásokon. Mindezt az utolsó tréningúthoz igazítják, tehát az első versenyre már özvegyként indulnak el a hímek. Az állandóság fenntartása miatt minden verseny előtt és után is találkoznak a párok. A fiatalok bajnokságának nem tulajdonítanak nagy szerepet, tréningként funkcionál. A teljes állomány végig repüli a programot, ezzel felkészítik őket a következő évek feladatira és felmérik az egyedek állapotát is. Azok a madarak, amelyek a sorozatterhelés alatt nem regenerálódnak megfelelően, azoktól ilyenkor megválnak, hiszen azokat véleményük szerint nem is érdemes átteleltetni.

A gyógykezelések kapcsán az óvatosság elvét vallják az Adrián családban. Télen mindössze egy féregtelenítő kezelést, egy trichomonas és kokcidiózis elleni kúrát tartanak. A kötelező paramyxo oltást késő télen vagy kora tavasszal végzik el az állományon. Paratífuszra csak alkalmanként kezelnek, nem része az állandó rendszernek. A fiatalok között gyakran előforduló és sok esetben az állományokban is nagy veszteséget okozó Coli ellen egyedi stressz kezelési módszerrel védekeznek. Készítettek ugyanis otthonra két darab a szállítóketreccel azonos tárolót, melybe már a főszezon alatt többször is kirakják a fiatalokat, akik ebben esznek-isznak, míg az öregebb hímek hazaérkeznek a versenyről. Ezzel hozzászoktatják a galambokat a későbbi körülményekhez. A technika alkalmazása óta, azaz 4-5 éve megszűnt a súlyosabb Coli járvány a dúcokban.

A szezonra való felkészítés a ház körüli otthoni tréningekkel kezdődik. Általában napi egyszer 40 perc- 1 óra közötti időre csukják ki a hímeket, de nem hajtják őket. 1-2 magántréninget követően a tagszövetség részéről rendezett gyakorló utakra küldik el a versenyzőket, amikor is 30-110 kilométer között távokat kell teljesíteniük. A fiatalok felkészítése során a mentális kiegyensúlyozottságra helyezik a hangsúlyt. Az idősebb galambok versenyszezonja alatt, úgy nevezett „Tréning hetet” tartanak. Ennek keretein belül 3-5 napon keresztül rövid, maximum 25 kilométeres utakra viszik el a fiatalokat, akik ezután 2-3 hét pihenőt kapnak a közös tréningek előtt.

Bár évtizedek óta egyetértésben, egymást kisegítve gondozzák az állományt, a takarmányozás kérdésében nem minden esetben ért egyet apa és fia. Míg az ifjabb Adrián a fázisos etetés elvében hisz, addig édesapja szereti, ha a galambok mindig jól el vannak látva takarmánnyal. Ennek következtében hibrid, a lehetőségekhez igazodva végzik az etetéseket. Saját keveréket használnak, melyhez az alapanyagot helyi, illetve környékbeli termelőktől szerzik be. Gyakran egyféle magból több helyről is vásárolnak, így kikerülve, hogy esetlegesen rosszabb kvalitású takarmány kerüljön a galambok elé, mivel a rajtuk kívülálló okokból sérült, mint például vásárlás előtti hibás tárolást, nem tudják befolyásolni. Az összetétel így tehát mindig attól függ, hogy az adott évben mit tudtak megfelelő minőségben beszerezni.

Top galambok

Állományuk stabil, nagy múltra vezethető vissza. A mai napig is kulcs szerepet tölt be a tenyésztésben a még az 1980-as években Csordás Károlytól bekerült Anker Alfonzhoz is visszavezethető Leus ,Desmet-Matthys és De Baere galambok. Ezekhez Van Loon később Janssen és Jos-Ritye vérvonalú madarakat sikerült eredményesen beépíteni a tenyészetbe. Nem a nagy nyugati nevek határozzák meg a beszerzéseket,hanem a minőség és megbízhatóság.Az utóbbi időben főképp környékbeli ismerősök kiemelkedően versenyző galambjainak családjából merítettek.

A régi Csordás Károly féle vonalat képviseli a 2005-50-68316 számú kék kovácsolt hím, mely versenyzőként 46 helyezést gyűjtött be és tizennégy alkalommal 1%-on belül zárta a hétvégét. Egymást követő két évben a kerület „D” kategória legjobbja volt, 2009-ben ugyanebben a kategóriában országos harmadikként zárt.

Szintén a mai tenyészállomány egy kiemelkedő madara a 2009-11-46696 számú kék kovácsolt tarka tojó, melynek gyerekei közép és hosszútávon is többször tudtak eredményesen szerepelni.

A 2011-11-66092 számú tojó apja a Csordás Károlytól kapott, de eredetileg Velencei Bélától származó extra tenyészgalamb, míg anyja Nádas Páltól ered. Gyerekei és unokái nagyszerűen helytállnak a versenydúcban, több alkalommal szereztek első, illetve 1%-on belüli eredményeket.

Egyik fia a 2018-D-373481 számú hím, két év alatt 24 helyezést repült, 2019-ben, egy évesen a tagszövetség extra kövéptávjának champion elsője, legjobb eredményei között szerepel egy chomutovi 8. hely, melyet 3611 induló galamb közül ért el.

Szintén a 2011-11-66092 gyereke a 2016-D-127325 számú hím, mely négy év alatt 45 helyezést szerzett. Korábban Magyarország bajnok galambja első helyet is kiérdemelt teljesítményével, a tavalyi idényben pedig többek között a tagszövetség rövidtávú champion első galambja volt.

Szükséges is a versenyző madarak részéről a jó teljesítmény, hiszen évről- évre ez alapján megy végbe a szelekció. Minimum elvárás magasan van, de konkrét számokat nem állítanak fel, hiszen sok minden befolyásolhatja a teljesítményt egy-egy szezonban. Legalább négy évig kell a bajnoksági rendszerben indulva eredményesen repülni egy galambnak, mielőtt a tenyészdúcba kerülhet. Az állomány építéséért felelős hímek szinte mindegyike a pályafutása során több mint 15 ezer díjkilométert szállt, összegyűjtött helyezéseinek száma meghaladja a negyvenet, melyek legalább harmada 1%-on belüli élhelyezés. A következő galambgeneráció hasonló sikereibe bíznak a tenyésztők.