A Kisalföld Versenykerület három legeredményesebb tojója is Balog Norbert állományában található. A fiatal győri tenyésztő a 2020-as szezonban ezeknek a madaraknak köszönheti a kerületi tojó galambok bajnokságában szerzett bajnoki címét.

Édesapja mellett Bősárkányban tanulta ki a postagalambászat alapjait Balog Norbert. Az 1990-es évek elején már saját madarait gondozta az otthoni dúcban, majd 2006-ban lépett be a győri egyesületbe, amelynek tagjaként azóta is versenyez. Az első nagyobb sikerét is már itt érte el, szinte rögtön a csatlakozását követő évben, amikor is az ő egyik tojója lett hosszútávon kerületi champion. Akkori sikereit Forró Józseftől kapott galambokkal érte el. Ezeknek a madaraknak a leszármazottjai ma is komoly jelentőséggel bírnak az állományban.

A módszer

Nyolcvankét versenyzőből álló csapatát totál özvegységi módszerrel repteti. A szezon alatt napközben fészekre zárt hímeket és ülőkén helyet kapó tojókat a versenyek végeztével összeengedi, ilyenkor egy fiatalt nevelnek, majd télére november-december körül választja ismét szét a párokat. A hideg beköszöntével is folyamatosan, napi szinten repülnek a ház körül a galambok. Ezt az ilyenkor fennálló fokozott ragadozóveszély ellenére is fontosnak tartja, így segíti elő a jó vedlést és megakadályozza, hogy törjenek a tollak. Február végén engedi csak ismételten össze a párokat. Ilyenkor az őszihez hasonlóan egy kör fiatalt nevelnek fel, majd a második költés 10-12. napján özvegyít, és helyezi át saját dúcrészükbe a tojókat.

A szétválasztást követően indul el a szezonra való felkészüléshez szükséges bereptetés napi körforgása. Napi egyszer kötelezően 40 percet kell repülniük a hímeknek és a tojóknak is a ház körül. Több magántréninget is beiktat a programba, melyeknél gyakran összefog különböző helyen lakó galambász sporttársakkal, így már ilyenkor tanítja és szoktatja őket a falkából való kiválásra. A versenyek közben már nem viszi őket külön utakra, a kondíció fenntartását a ház körüli kiengedésekkel garantálja. Hazaérkezéskor először fészekre zárja madarait és csak a verseny végét követően engedi össze a tojókat és a hímeket.

Az állomány egészségmegőrzése érdekében a természetes módszereket részesíti előnyben a tenyésztő. Csakis a kötelező paramyxo vírus ellen oltja galambjait. Télen esetenként tart csak trichomonas kúrát. A takarmány közé kevert fokhagymapor azonban nem számít ritkaságnak, ahogy az oregánóolaj, sörélesztő vagy a különböző teák használata sem. A győri galambász szerint az állat immunrendszerének nem a gyógyszerek miatt kell kibírnia a versenyeket, amelyik nem elég erős, annak nincs helye állományában.

A takarmányozásnál általában négy féle magból álló keveréket használ. Télen 50% árpát 50% napraforgót, kukoricát és cirkot ad madarainak. Ilyenkor napi egyszer van etetés. A párosításkor az eleség összetétele változik, borsó is kerül az etetőkbe, melyeket napi kétszer tölt fel. A versenyekkor használt összetétel kukoricából, cirokból, napraforgóból és búzából áll. Ezt a fészkekbe külön elhelyezett kevés kenderrel és repcével egészíti ki.

Top galambok

Állományában két éves kortól szelektál, ilyenkor minimum elvárásként 7-8 helyezést vár el, melyben van 10%-on belüli is. Legeredményesebb galambjai Anton Deigner madarakhoz vezethetők vissza.

Dúcának egyik kiválósága a 2017-D-261011 számú tojó, mely 7%-on belül 19 helyezéssel is rendelkezik. 435 kilométerre fekvő Comutovból 1783 induló galamb közül, illetve 353 kilométerre levő Praha Cistából 856 versenytársát maga mögé parancsolva szerzett első helyezést. A 726 kilométeres wittenbergi távot is másodikként teljesítette a 606 induló galambból.

2016-11-08091 számú, Földing Norberttől származó, kiváló tenyészmadarának több gyermeke is eredményesen versenyzik.

Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy lánya, a 17-N-5882-es kék tojó is első helyezést ért el két úton is. A 666 kilométeres magdeburgi úton 2217, a 276 kilométeres cihovicei úton 1293 galamb közül került ki elsőként.

Music: www.bensound.com

Ez a 08091-es tojó a 2017-D-261021 számú hímmel is remek utódot adott, lányuk a 18-D-371309-es deres tojó országos harmadikként jutott ki az Európa Kupára, ahol 12. helyezést ért el G kategóriában.

Balog Norbert számára nem csupán a tojók, de a hímek is büszkeségre okot adó helyezéseket produkálnak. Többek között a 16-N-1717-es hím is remek eredményeket ért el, 37 helyezést is szerzett 11%-on belül. Magdeburgból is említésre méltó helyezéssel tért haza, negyedik lett 4355 galambból a 666 kilométeres útról. Fészektestvére 16-N-1716 számú hím több úton is fantasztikus sikereket ért el. Egy második helyezést is magának tudhat, illetve két harmadikat.

Az egyesületi és kerületi győzelmek után országos verseny győzelem is szerepel a győri tenyésztő bakancslistáján, nemzetközi szinten pedig a 2019-es Európa Kupa szereplését egy olimpiai részvétellel is szeretné kiegészíteni.