A galamb dúcban és repülés közben történő megfigyelését tartja fontosnak dr. Rum Gábor, hiszen így lehet megismerni az állományt és figyelni a jó formaidőzítést. Az évek során többször nemzeti sikereket is begyűjtött tenyésztő a tavalyi szezonban a Győr és Környéke Tagszövetség szuperrövidtávú bajnokságát nyerte meg.

Dr. Rum Gábor beleszületett a galambászatba. Mentora és tanítója édesapja, az országosan is elismert tenyésztő, dr. Rum János volt. Már fiatalon segített az állomány gondozásában, évtizedekig versenyeztek közösen. Első sikereiket az 1980-as években érték el, egyik legemlékezetesebb közös bajnoksági élményük a 2011-es hannoveri útról elért országos második és harmadik helyük. Gábor 2015-ben vette át a tenyészet teljes körű gondozását édesapjától, aki 2020. szeptemberében, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Dr. Rum János 1943-ban született Kisbaráton. Már gyerekként tartott és egyesületi tagként versenyzett is postáival. Hihetetlen galamb szeretetének köszönhetően ragaszkodott madaraihoz, szoros kapcsolatot alakított ki állományával. A 2000-es évek közepétől, nyugdíjba vonulását követően szenvedélyének élt. A „Magyar postagalambsportért” érdeméremmel is kitűntetett tenyésztő több minőségi madarat tudott külföldről behozni, melyet országszerte adott tovább társainak, így is segítve az előrejutást. 1972-ban egyik alapítója volt az F-16 számú lébényi egyesületnek, melynek évtizedekig elnöke, és haláláig tagja volt.

A módszer

Az 1980-as évek óta hagyományos özvegy módszerrel versenyeznek, csak a hímek vesznek részt a bajnokságban. Az állomány mindennapos ellátásában és felkészítésében dúcmestere Mitring Imre segíti. A téli időszakot szétválasztva, a dúcba zárva töltik a tojók és a hímek. Március elején párosítja össze a tenyész és a versenygalambokat is. A nagyobb motiváció érdekében általában ilyenkor egy fiókáról gondoskodnak a bajnokságban részt vevő madarak, de olyan is előfordul, hogy egyáltalán nem nevelnek. Két és fél hetes tojásról özvegyíti le a hímeket. A versenyek előtt megmutatja a tojókat, a hazaérkezést követően pedig néhány órára össze is engedi őket.

A holtidőszakban nagy figyelmet fordít rá, hogy a tökéletes vedléshez mindent biztosítani tudjon. A takarmányozást tekintve télen sem tart tisztítókúrát. A természetes anyagok használatát preferálja, ügyel a megfelelő ásványi anyag bevitelre. Az aktuális időjárás függvényében etet, kész keveréket használ, melyet külön vásárolt magokkal vegyít. A tavaszi párosítástól kezdődően, egy hetes tojásnál változik az eleség összetétele, már ekkor növeli a borsó arányát, vagyis egyfajta tenyésztakarmányt ad galambjainak. A tréningek során egy másik keveréket alkalmaz, majd a bajnokság kezdete előtt két héttel áll át saját versenyeleségére, melyben többféle kukorica, fekete – és hántolt napraforgó is szerepel. A klasszikus értelembe vett fázisos etetésnek nem híve, de a körülményekhez igazítva arányaiban, mennyiségben és összetételben módosítja a takarmány összetételét. A rakodás napján kevesebbet ad madarainak, a hosszútávon versenybe indulókat a ketrecben eteti. A hét elején szénhidrátokban dúsabb keveréket, a hét közepétől inkább a lágyabb eleséget részesíti előnyben.

A kötelező paramyxo mellett szalmonellára is olt. Ezen a fiatalok pár hetesen, az állomány többi tagja januárban esik át. A téli időszakban ritkán használ vitaminokat, trichomonasra kéthavonta egyszer kezel. Az idény során többször végez féreghajtást, ezt minden esetben egyesével történő csepegtetéssel oldja meg. A márciusi párosítást megelőzően 4-5 napos szalmonella elleni kúrát tart az egész állománynak.

Tavasztól kezdődően van lehetősége a galamboknak a ház körül repülniük reggel és délután. Nincsenek hajtva és kizárva sem, így a madár saját maga dönti el, mennyi időt tölt a levegőben. A magántréningek szükségesek a lébényi tenyésztő szerint, de figyelni kell arra, hogy nem szabad túlzásba vinni azokat. Néhány alkalommal, rövidebb távokra viszi el madarait felkészítésként. Megszerzett bajnoki címét részben ezeknek az edzőutaknak is tulajdonítja. Hosszútávú versenyek előtt sosem tréningeztet, ezt csak rövid- és középtávnál, valamint a fiatalok esetében tartja fontosnak. 

Top galambok

A 45-50 versenyzőből álló mezőnyt nem csak a megrepült eredmények alapján szelektálja le évről évre. A galamb viselkedését is fontosnak, sőt néha még kritikusabb pontnak tekinti. A madár dúcban, illetve a levegőben mutatott viselkedése elárulja, hogy megfelelő formába került-e. Ehhez azonban a tenyésztőnek ismernie kell állományát. 

A módszer sikerességét igazolja a 2016-11-04357 számú galamb, mely már fiatalként is champion volt, és az utána következő négy évben is sorra gyűjtötte az eredményeket, eddig összesen 47 helyezést szerzett. Többek között második legjobbként teljesítette 3852 galamb közül a 260 kilométeres cihoveci távot, de a 204 kilométeres Velké Meziricéről is 2111 galambot maga mögé utasítva lett ezüstérmes.

A Csípős nagyszülei a 2011-11-65413 számú kék hím (Eminens) és a 2011-11-65401 tojó. Mindkét galamb Janssen ősökkel rendelkezik. Eminens nem csak tenyészként, de versenyzőként is megállta helyét, négyszer repült kerületi első díjat, utoljára öt évesen. 

Eminens egy másik párosításban is eredményesnek bizonyult. Unokája a 2019-11-36555 számú kék hím a tavalyi év szuperrövidtávú champion első díját nyerte el és a tagszövetség legjobb 1 éves galambjának járó elismerését is megszerezte.

A Janssen mellett Desmet-Matthys vérvonal is megtalálható a 2016-11-04410 számú hímben, mely az Adriánus nevet kapta. Négy év alatt 44 helyezést szerzett, apai ágon a szintén lébényi, Adrián Arnoldék állományából származó galamb gyermeke. Velké Meziricből induló versenyt 3705 galamb közül második leggyorsabbként teljesítette, de kilencedikként helyezte magát egy közel 3620 indulós cihoveci útról is.

Dr. Rum Gábor meglévő állományával bizakodva tekint a jövőre. Hiszi, hogy képes lesz helytállni abban az erős mezőnyben, melynek tagja. Azonban számára a galambászat nem csak az elért győzelmekről szól, hanem a versenyzés során megélt és megszerzett élményekről.