Több, mint 60 éve foglalkozik postagalambokkal a kisteleki U-03-as egyesület tagjaként Czékus János, aki több különböző tartási technikát és módszert próbált ki ez idő alatt, míg megtalálta a siker kulcsát. Számtalan győzelem kapcsolható nevéhez, többek között a 2020-as szezon Dél-Tisza Tagszövetségének középtávon elért bajnoki címe is.

Czékus János gyerekként a szüreti munkálatok közben ismerkedett meg a postagalamb sporttal, amikor is Csókási Sándor kisteleki galambász a fiókversenyről hazaérkező madarak megfogásában kérte segítségét. Ekkor kilenc éves volt. Az első átütő sikerek azonban csak évtizedekkel később érkeztek. Mai napig büszke az 1979-ben elért országos harmadik helyezésére, mellyel egy magnót nyert, de 1986-ban megszerzett első kerületi bajnoki címe is emlékezetes számára. Ekkoriban galambokkal és szakmai tanácsokkal is segítette pályafutását Dr. Elefánti György. A mentor és barát iránti tiszteletéül a mai napig színes elektromos vezetékeket használ galambjain jelzőgyűrűként.

A módszer

A dúcok kialakításánál a régi parasztházak mintájára „magyar gangos” rendszert épített ki a megfelelő szellőztetés biztosításához. Többszöri próbálkozás után, rengeteg veszteség mellett a 70-es években került kidolgozásra az a hagyományos özvegységi módszer, amelyet ma is alkalmaz. A téli keltetés elvét követi a kisteleki egyesület elnöke, aki időkapcsolós világítási program használata mellett már november végén párosítja tenyész állományát. Később, március 15. környékén teszi párba a közép- és április 4.-e körül a hosszútávon induló versenyzőket. Tizenkét- tizenhárom nap után a tojókat visszateszi az elsötétített fészekbe, míg a hímek felnevelik a fiókát.

A párosításokat megelőzően történik mind a tenyész, mind a versenyállomány oltása. Korábban két körben, ma már csak egyszer, kombinált szereket használva védi a betegségektől madarait. Ha ennek ellenére tünetek jelentkeznek a galambon, akkor rezisztencia vizsgálatot szokott végeztetni, így megelőzve a nagyobb veszteségeket. A kötelező oltások mellett 3-5 napos itatásos kúrákat is tart, többet között az Coli ellen is. Ezeket a szereket általában két évente cseréli másikra, így biztosítva hatékonyságukat, azaz elkerüli, hogy a hatóanyagra immunissá váljon a madár.

A takarmányozási módszer eltér a tojók és a hímek esetében. Míg előbbiek egyesével, kanalas módszerrel diétás keveréket kapnak, addig utóbbiak versenyszezon alatti étrendje ettől eltér. A hét első három napján, valamint a kosarazás és a verseny napján diétás, a csütörtöki és pénteki napon versenykeveréket rak az etetőkbe a tenyésztő a tökéletes forma elérése érdekében. Megfigyelései alapján a középtávon az a galamb nem fog jól teljesíteni a versenyen, amelyik péntek este még eszik.

A bevezető utakat megelőzően a kisteleki egyesület közösen szokott három, egy Kiskunfélegyháza, Kecskemét és Lajosmizse hosszúságú tréninget szervezni felkészítésként. A szezon közben már ritkán tart távolsági edzéseket a versenyzőknek. A korai, téli keltetésnek köszönhetően a Dél-Tisza Tagszövetség elnöke fiókállományát is már a tavaszi-nyári versenyprogram belföldi útjain indítja, a fiatalok bajnokságán már külön nem vesz részt. Előzetesen, a felkészülés részeként ötször kell megrepülniük az 50 kilométeres Kecskemét- Kistelek távolságot.

A megfelelő motiváció érdekében a verseny előtt egy rövidebb, míg a hazaérkezést követően egy hosszabb, pár órás időszakra engedi össze a hímeket párjaikkal. Szükséges is az ösztönzés, hiszen szigorú elvárásoknak kell megfelelniük a galamboknak. A fő mezőnyben induló fiataloknak mindenképp teljesíteniük kell a mosonmagyaróvári versenyt, a hosszútávon induló éveseknél a közel 700 kilométeres Cheb a minimum követelmény, míg középtávon a teljes programot kell sikeresen abszolválniuk a madaraknak. A versenyzőket öt éves korukig repteti, ezt követően kerül be a galamb a tenyészdúcba.

Top galambok

Czékus János állományában a Marcel Desmet-Matthys szálon túl, Verbruggen, Verstraete galambok is megtalálhatóak, de a Devos féle Kleine Didi névre hallgató kiváló versenyző vérvonala is erőteljes szerepet játszik.

A tenyészet legkiemelkedőbb galambjai között van a 2012-D-560572 számú kék hím, mely két éven át volt Magyarország legjobb hosszútávos galambja és a 2017-es brüsszeli Olimpia Sport C. kategóriájának 18. helyezettje.

Többek között a 2019-es idény kerületi középtávú champion első és Sport B. kategória első helyét érte el a 2015-D-856166 számú kék tarka hím, mely az állomány egyik legmegbízhatóbb középtávon eredményes egyede.

A Dél – Tisza Tagszövetség középtávú versenyein három első, egy második és egy harmadik helyet szerzett a 2016-D-108661– es számú galamb, mely a 2019-es szezon kerületi Sport B. kategóriájának másodikja és a tavalyi idény harmadik legeredményesebb champion hímje középtávon.

A 2016-D-108666 számú kék hím egyévesen az Alföld Derby Klub Velka Bitesből induló versenyén 1298 galamb közül lett első, 2018-ban és 2019-ben is ez a madár a kerület Sport B. kategóriájának legjobb tíz galambja között szerepelt.

Az elmúlt évek sikereihez felsorolható még a 2005-ös akkor még országos, öt befutós Anker- kupa győzelem vagy a 2018-ban elért középtávú nemzeti csapatbajnoki második hely is. A jövő tervei pedig túlmutatnak az 500 kilométeres versenyeken és a maratoni távokra vonatkoznak, melyre szeretne több időt fordítani az elkövetkezendő években.