Az U-01-es hódmezővásárhelyi postagalamb egyesület elnöke, Kovács Mihály évtizedek óta az országos galambász élet kiemelkedő alakja, a 2020-as csonka évben a Dél-Tisza Tagszövetség rövidtávú és összetett bajnoka lett, míg fia András a fiatalok versenyén diadalmaskodott.

A helyi galambász egyesülethez 1958-ban, 14 évesen csatlakozott Kovács Mihály, azonban első galambjait korábban, 5 évesen kapta. A fiatal feltörekvő tehetséget a klub akkori tagjai, többek között a Sisák testvérek, Tóth Ernő, Molnár Sándor, Dezső Mihály és Túri János vették „szárnyaik alá”. Első nagy sikerét körülbelül 35 évvel ezelőtt érte el, amikor is országos első, második és harmadik helyezést szerzett. A versenyzés és a galambtartás iránti szenvedélyét fia András is örökölte, aki 1996 óta egyesületi tag, néhány éve pedig azonos állománnyal és tartási technikát követve, de külön néven versenyeznek.

A módszer

A totálözvegységi alapon működő módszerre esküszik a hódmezővásárhelyi galambász. A rendszer előnyének tartja, hogy így a nála boxban tartott tojók szorosan kötődnek tenyésztőjükhöz, míg a hímek, napközben a fészkükbe zárva pihennek. A legfontosabb motivációs erőnek pedig pont ezt, a tenyésztő és a galamb között kialakuló szoros kapcsolatot tartja, mely egy plusz motiváció, ami hazavezeti a versenyzőket.

Az állomány egészségvédelme érdekében minden évben a januári nyugalmi időszakban két körben 15-16 nap különbséggel történik meg az állomány oltása paratífusz és paramyxo ellen. Tavasszal a versenyek megkezdése előtt pedig 2-3 hetente ismétlődő 4-5 napos trichomonas elleni kúrát tart. A reggeli egy órás repülést követően tiszta vizet , a délutáni repülési idő lejárta után savas vizet kapnak a madarak.A fiókoknál a himlő kialakulásának megelőzése az, amire nagy hangsúlyt fektetnek a Kovács családnál. Erre több praktikája is van a tenyésztőnek. Egyfelöl az ismétlő oltás alkalmával mindig ellenőrizik kialakult-e seb a combredőnél, az előző injekciós pont helyénél, ha igen, az az első oltás sikerességét igazolja. A gyógyszer rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében háromévente tér vissza ugyanahhoz az oltóanyaghoz, vagyis évente más-más szert alkalmaz a tenyésztő. A himlő elkerülése érdekében pedig még elektromos szúnyogriasztókat is használ a dúcoknál.

A kiváló versenyeredményekhez azonban az egészséges állomány még nem elegendő. Fontos a jó takarmányozás, a kialakított napirend betartása és a megfelelő előtréningezés is. A Dél-tiszai galambász több mint 20 éve saját összeállítású 12-14 féle magból álló takarmányreceptet használ. A hosszútávon versenyző galambok esetében a verseny előtti néhány napban extra hántolt napraforgó és kukorica az, ami kiegészítésként az étrendjükbe kerül. Dr. Elefánti György etetési elveit követve vallja, hogy a galamb mindig tudja mire van szüksége, ezért kell sokféle takarmányt adni nekik. Mást fog kienni belőle melegben és megint mást hűvös időben. Ami mindig állandó az a kukorica. A téli szezonban sima, a melegebb idő beköszöntével gyógynövénykeverékekből álló kissé savas vizet ad a versenyzőknek, a fertőtlenítő hatás miatt.Ezzel is a versenyszituációra készíti fel madarait, akik ezáltal megszokják a kevesebb folyadékbevitelt. A Kovács család egyik meggyőződése ugyanis, hogy a  galambnak nem kell inni egész nap, hiszen a verseny közben sem lesz erre lehetősége.

A szezonra való felkészülést április végén kezdik meg, miután március közepén a tenyész, április közepén pedig a benevezett galambok párosítása lezajlott. Ilyenkor 5-6 napig hagyja a madarat a tojáson. Ez idő alatt reggel és délután 1-1 órát repülnek a ház körül. A hat nap leteltét követően, ha a lehetőségek adottak, akkor napi szinten indul meg a tréningezés Csongrád-Bokros és Kecskemét távokon. A gyakori közös repülés előnyének tartja Kovács Mihály, hogy így több galamb marad együtt, akik megismerik egymást a levegőben, tehát a versenyek során is egy csapatban maradnak, vagyis egyszerre több érkezik haza. A szezon kezdetével a mindennapos tréningek száma csökken, újra a ház körüli repülés veszi át a főszerepet. A fiatal galambokkal a -himlő oltást leszámítva- csak július végén kezdik meg a felkészülést.A beszoktatási időszakot követően 1 órát töltenek a ház körül kicsukva a galambok. A napi rutin elsajátításához etetéssel szoktatják a fiókokat, hogy gyorsan beüljenek és ezáltal felvegyék a dúc ritmusát.A Kovács család egyik ismérve, hogy nem hisznek a házkörüli hajtásban. A fiatalok a kiengedést követően maguktól repülik le az egy órás etapokat és a tenyésztő megjelenésekor azonnal a dúcba igyekeznek.Ez is mutatja milyen fontos a tenyésztő és a galambjai közötti kapcsolat.

Top galambok

Állományának erősségét a kiváló vérvonalból származó galambokban látja. A jól bevált párokat ritkán szedi szét. Egyike ezeknek az „aranypároknak” a 2014-D-731106 számú hím és a BE-2013-6075386 tojó kettőse. Előbbi eredeti Leo Heremans galamb, míg utóbbi Leo Heremans x Janssen vérvonalú, amely „tenyész eredményein” túl kiváló rövidtávú versenyszereplésekkel is rendelkezik. Például 2016-ban Kisigmándról 3697 galamb közül egyesületi és kerületi elsőként teljesítette a távot.

E két galamb leszármazottjai pedig több teszttelepen és tagszövetségi versenyen is bizonyítottak már. A Kovács dúcban számtalan jó gyermekük pallérozik hétről hétre.

Szintén a tenyész állományt erősíti a 2014-D-731106 számú galamb édestestvére a 2014-D-731005 számú hím, amely 2016-ban Mosonmagyaróvárról egyesületi első és kerületi harmadik helyet repült és három éven keresztül volt kerületi champion rövid távon.

A fiatalok versenyén, valamint a rövidtávú utak mellett a többi távon is eredményesen teljesít Kovács Mihály. 2016-N-03202 számú Koopman vérvonalú tojó2018-ban és 2020-ban egyesületi és kerületi középtávú első champion helyet ért el, 2019-ben pedig egyesületi első, kerületi harmadik champion galamb volt. A 2017-D-248137 számú 100%- ban Van-Der Wegen vonalú hím pedig a 2019-es szezon közel 800 kilométeres Lipcse- Taucha versenyen egyesületi első és kerületi hatodik helyet repült.

A Koopman és Van-Der Wegen galambok mellett erősen jelen van az állományban az eredeti Gaby Vandenabeele vonal. A BE-2009-3188065 számú hím leszármazottjai többek között Tóth Imrénél Balatonkenesén, Politzer Józsefnél Pápán és Mocsári Józsefnél Szokolyán is bizonyítottak. Hasonlóan kiváló tenyész galamb a szintén eredeti Gaby Vandenabeele BE-2013-3148788 számú hímje, mely a híres Rudy névre keresztelt madár közvetlen gyereke. 

Az országos szinten elért sikereken túl az évek során nemzetközi mezőnyben is eredményesnek bizonyult Kovács Mihály. 2001-ben a Dél-afrikai világbajnokságon csapatban első, míg egyéniben második helyet szerzett, 2008-ban a németországi fiatal galambok világbajnokságát nyerte meg. Ezenkívül a magyarországi teszttelepeken is többször voltak eredményes madarai. Tervei között pedig további versenygyőzelem és bajnoki cím megszerzése szerepel.