Kozek Norbert a 16. sz. Postagalamb Sportszövegség versenykerületének kerület mestere, kerületi rövidtávú csapatbajnoka, a Pilis Röpcsoport rövidtávú első helyezettje, valamint a kerületi három befutós bajnokság nyertese volt a 2020-as szezonban.

Norbert 1998-ban, édesapjával közösen kezdett el versenyszerűen postagalambászni, de a galambok mindig is, már egész kisgyermek korától fogva jelen voltak az életében. A szövetségbe való belépését követően, hat évre a kezdéstől 2004-ben érte el első nagy sikerét: egyesületi szintű hosszútáv és általános bajnokságot nyert. A szép eredményhez hozzájárult, hogy ekkoriban ismerkedett össze a szintén kiváló galambász, Vígh Árpáddal, akitől szakmailag rengeteget tanult, mai napig jó baráti és munkakapcsolatot ápolnak. Neki köszönhet számos, ma már tartástechnológiájában alapvetőnek vett, kezelési módszert. Ezt követően több, nagyobb kerületi bajnokságot is megtudott nyerni 2007-2010 között, majd Németországba költözése okán – a 2014-es újrakezdésig – abbahagyta a galambászatot.

A módszer

A versenyszezon lezártával egy fiókát keltet versenyzőivel a pilisvörösvári galambász. Tavasszal február 15. és 20. között párosít, ilyenkor kettő fiókát is felnevelnek madarai. Csak kivételes esetben hagy a versenyzők alól galambot.
Norbert a klasszikus özvegy módszert alkalmazza, csak hímjei versenyeznek. Az özvegyítést a második letojás 10. napját követően hajtja végre.
Motiválásképp a versenyek előtti kosarazáskor mutat tojót, továbbá érkezéskor ugyancsak a tojók fogadják a hímeket. A verseny előtti találka hosszát az utak nehézségéhez, hosszához igazítja. Rövidtávú utaknál a pakolás előtt 10 percig lehetnek együtt a hímek a tojókkal, míg hosszabb távok, illetve nehezebb versenyek esetén van, hogy a versenyt megelőző éjszakát is együtt tölthetik a párok.
Az ösztönzést a tréningek alatt egyaránt alkalmazza, olyankor is a tojókra érkeznek a hímek.

Télen a ragadozó madarak miatt nem repülnek galambjai, a fiatalok versenyétől egészen a tavaszi első letojásig – mely körülbelül márciusra tehető – zárva tartja őket. Miután a fiatalok leválasztásra kerülnek, megkezdődik a ház körüli tréning. Reggel és délután egyaránt 1-1 órát hajtja madarait.
Barátaival az első két útig két 60 kilométer körüli magántréninget szerveznek. Szintén a baráti társasággal összefogva, fiataljainak is beiktat heti három alkalmat, sőt még ezen felül is intéz nekik egy edzőutat, így őket már heti négy alkalommal mozgatja át. A ház körüli repülés a fiataloknál is hasonlóképpen történik mint az özvegyeknél, annyi eltéréssel, hogy ők akár 1,5 órát is teljesítenek hajtás nélkül.

Takarmányozás terén, télen az erősebb takarmányozásban hisz Kozek Norbert. Saját kezűleg kevert takarmánya hat féle magot tartalmaz: cirkot, kukoricát, napraforgót, búzát, repcét és – legkisebb arányban – árpát. A téli időszakban napi egyszer etet, a párosítástól fogva kétszer. A nevelési időszakban zöldségeket is kapnak madarai; répát, valamint káposztát vág össze nekik. A versenyszezonban – a megfelelő egészségi állapot elérésén felül – takarmányozással segíti elő a hétvégi forma megszerzését. Nem adagolja galambjainak az eleséget, teli etetőt használ, melyet reggel és este egyaránt fél-fél órára tesz a galambok elé, akik kivehetik a számukra szükséges magokat, majd kiszedi az etetőt. A versenyekről megérkezve is tele etető várja a hímeket. Szerdától ráetetést alkalmaz, ha a táv megkívánja, kukoricával, hántolt napraforgóval és – a hétvége féle – mogyoróval egészíti ki a keveréket. Amennyiben úgy látja, hímjei hamarabb készen állnak a versenyre, visszafogja az erősítést. Ilyenkor sem diétáztat, csak a reggeli adagot szűkíti versenyzői számára.

A megfelelő egészségi állapot fenntartására egész évben különös figyelmet fordít. Havi egyszer trichomonas, valamint légúti betegségek elleni kúrában részesíti a galambokat. Decemberben 14 napon keresztül itat szalmonella ellen. Január első hetében oltja le galambjait, a párosítás előtt még csinál egy tricho-légút kúrát, majd ezt a letojást követően is megismétli. A továbbiakban vitaminok révén igyekszik még a galambok egészségét megőrizni. A versenyekről teával, elektrolittal fogadja a hazaérkező hímeket. Trichomonasra, légútra a versenyek alatt is minden második héten kezel, a galambok már a váró itatóban megkapják a gyógyszereket. Utóbbi kezeléseket kedd reggelig kapják az özvegy hímek, ezután vitaminokat és bélflóra stabilizáló készítményeket ad nekik.
A fiatalok betegsége sajnos évről-évre felüti a fejét a dúcban, oltások, előkezelések ellenére is. Szerencséjére, ha sikerül az első jeleit észlelni, nem okoz komoly veszteségeket a tenyésztő számára.

Norbert galambjainak magas elvárásoknak kell megfelelni, ha hosszútávon az állomány tagjaivá akarnak válni. Évente 100-150 fiatalt gyűrűz, akiket (a tollazat állástól függetlenül) végig küld minden versenyen. Az út megmérettetései mellet kézből is szelektál. Az egyéves galamboktól ugyanúgy elvárja az 500 kilométeres utak teljesítését, mint a kétéves és afelettitől. A tavalyi szezonban csak azon galambok maradhattak dúcának tagjai, akik 10% alatt repültek.

Top galambok

Állománya Gaby Vandenabeele, Koopman, valamint Hétvári József régi Heremans oldalára épül. Újonnan, erősítésként kerültek hozzá Balog Imre féle Schaerlaeckens vérvonalú galambok, továbbá a Kóczián Józseftől származó galambokkal a Heremans vonalat erősíti tovább. Az új tagok nagy reménységnek bizonyulnak, hisz már most megmutatták tehetségüket.

2019-16-55418-as számú versenymadara 12 díjat repült 8%-on belül 3321 díjkilométeren.

A 2019-16-55428 számú hím 12 díjat szerzett 8%-on belül 3370 díjkilométeren. Első helyet ért el 718 galambot maga mögé parancsolva a 435kilométeres prágai versenyen, majd szintén prágából 432 km-t teljesítve második lett 2793 galambból. A brnoi versenyen is kimagasló teljesítményt nyújtott, hetedik lett 1014 indulóból.

2018-D-386818 számú versenygalamb 18 díjat szállt 7%-on belül 5786 díjkilométeren. Brnoi versenyen harmadikként érkezett 1014 galambból. Humpoleci versenyen kétszer is remek helyezést szállt. Ötödik lett 1265 indulóból, majd kilencedik 1293 galambból a 336 kilométeres úton.

Tenyészállományának két kiemelkedő tagja a 15-D-851236-as számú kék kovácsolt hím, valamint a Gaby Vandenabeele vévonalú 12-117-DV-05197-es kék hím. Versenyzői a nehéz utakon tudnak nagyot mutatni, ezen típusú versenyeket tartja özvegy hímjei erősségének. Véleménye szerint nagyon sok jó galambász van tagszövetségében, a megmérettetések szoros eredményekkel szoktak zárulni, így mindig van min izgulni. Kisebb nehézséget jelent, hogy egy hétvégén két főversenyre, hosszú-, valamint rövidtávra is pakolnak. Idén biztosra ment, legjobb versenyzőit a rövidtávra nevezte be, nem osztotta meg az erőket. Ugyanakkor nagy vágya, hogy galambjai minden kategóriában szép eredményeket érjenek el. Ennek fényében Norbert jövőbeli terveiben szerepel még egy olyan állomány kiépítése, melynek tagjai rövid-, közép- és hosszútávon egyaránt tudnak teljesíteni.