Tíz éve tölti be a gödöllői A-40 egyesület elnöki pozícióját Maszlag Attila, aki kifejezetten a nagy távolságú, nehéz utak teljesítésére tenyészti galambjait. Ezekkel a madarakkal a tavalyi szezonban is sikerült a B-1 Szilasmenti Versenykerületben megnyernie a hosszútávú bajnokságot.

Közel harminc éve, 1993-ban kezdett el postagalambokkal foglalkozni Maszlag Attila. Két évvel később csatlakozott a gödöllői egyesülethez. Az alapokat szakkönyvekből sajátította el, de sok hasznos tanácsot kapott egyesületi társaktól is. 2000-től Klotz Attilával közösen kezdett el galambászni, egy évvel később pedig az országos magdeburgi versenyen 6401 galambból zóna első helyet szereztek. Később költözés következtében vált szét a páros. Új lökést adott Maszlag Attila galambászatának a tavalyi szezon, amikor is fia Ágoston segíteni kezdte édesapja munkáját a mindennapokban, legyen szó ellátásról vagy a tenyésztés alapjairól.

A módszer

Minden tartástechnológiát kipróbált már pályafutása során a gödöllői tenyésztő. Sokáig totál özvegységgel versenyzett, azonban nagy időigényessége és a hímek gyengébb teljesítménye miatt végül hagyományos özvegységre váltott és ma is ezzel a módszerrel küldi galambjait a bajnokságban. Legnagyobb sikereit is már ezt a rendszert alkalmazva érte el, így a 2019-es Közép- Magyarország Bajnokságban szerzett második helyét is. Az utolsó versenyről hazaérkezve bezárja a dúcot és a ragadozó veszély miatt márciusig ki sem engedi madarait. Ilyenkor a szezonban repülő hímeket összeengedi párjaikkal, akik egy kör tojást költenek, de nem nevelnek. A letojást követően ismét szétválasztja a galambokat, amelyeket a 12 párból álló tenyészállománnyal egyidőben február végén enged ismét össze. A versenyhímek esetén régen teljes mértékben száraz özvegységet alkalmazott, ma már tavasszal neveltet, melynek elsősorban az egyéveseknél van látható pozitív hatása, hiszen ily formán azok jobban ragaszkodnak fészkükhöz. A legjobb versenyzők sajátjukat, a többiek a tenyészek alól áthelyezett fiókát nevelik fel. Ezzel a módszerrel mindössze 8-10 nap különbség van az adott évben kikelő fiatalok között.

Márciusban a költési időszak alatt napi egyszer engedi ki a hímeket repülni, az özvegyítést követően reggel és késő délután is szabadon edzenek a ház körül a versenyzők. A kerületi gyakorló utak előtt 3-4 alkalommal viszi a főszezon résztvevőit magán tréningre. Bár a fiatalok bajnokságára nem fordít nagy figyelmet, azért erre a sorozatra is előzetes utakkal készíti fel galambjait. Öt-hat alkalommal tart 15-20 kilométeres távokról edzést, melyet több irányból, csillag rendszerben kell teljesítenie a galamboknak.

Takarmányozásnál ősszel a vedlés ideje alatt erősebb keverékkel tölti meg az etetőket, ezzel segítve az eredményes tollváltást. Az év végén vált át egy könnyedebb téli összetételre, mely 50%-ban árpából és 50%-ban vegyes magvakból áll. Nagy figyelmet fordít állományánál az ásványi anyag bevitelre, mind a hidegebb időben, mind nyáron nagy mennyiségben több fajta fogyasztását is biztosítja számukra. Több típusú készen kapható keverékkel eteti galambjait. A versenyidőszakban fázisosan takarmányoz, folyamatosan építi fel hímjeit. Hazaérkezéskor fél adag diétás összetétellel várja madarait, akik ilyenkor 2-3 órát töltenek együtt párjaikkal. Másnap reggel még szintén a diétás keveréket használja, az esti etetéskor viszont már fél adag verseny takarmányt ad versenyzőinek. Keddtől kezdi el folyamatosan adagolni a borsómentes versenykeveréket. Hosszútávú utak előtt a pakolás napján még etet, rövid – és középtáv esetén már nem.

A téli nyugalmi időszakban végzi el a kötelező oltásokat. Először paramyxora, majd ezt követően körülbelül 4 éve már paratífuszra is kezel. Utóbbi vakcinázása előtt minden esetben antibiotikumos kúrát alkalmaz. Az éves szalmonella oltások óta kevesebb egészségügyi problémát tapasztal állományánál a versenyszezon során. Hazaérkezéskor gyenge vitaminos és elektrolitos vízzel várja madarait. Az idény alatt 2-3 hetente kezel légútra és két hetente trichomonas ellen. Ezeket a trichomonas kúrákat minden esetben úgy időzíti, hogy ne hosszútávú verseny előtt történjenek, így nem gyengíti le hímjeit a nehezebb megmérettetések előtt. Vitaminokat heti egyszer ad galambjainak. A fiatalok esetében a Coli megjelenésekor nem alkalmaz gyógyszeres kezelést. Helyette a szokásos napi takarításon túl, minden nap fertőtleníti is a dúcot, míg a takarmánynál diétás összetételre vált. Ezzel a módszerrel néhány nap alatt sikerült már rendbe hoznia állományát. 

Top galambok 

Állományának bázisa egy Simons x Norbert Norman galambra épül, melynek gyerekei és unokái is kiváló versenygalambok voltak, több kerületi champion is került ki közülük. Ezeket tenyésztette vissza az eredeti hímre és töltötte meg leszármazottjaival dúcát.

Ebből a vonalból származik a 2009-01-21608 számú kék tojó is, mely a totál özvegységi időszakban az állomány legjobb versenymadara volt, ma pedig a tenyészként eredményes. Évesen a kerület legjobb egy éves galambja volt, általános és középtávú champion első. 

A jelenlegi tenyészállomány egy másik fontos madara a 2009-50-00645 számú tojó, mely korábban a hosszútávú versenyeken szerepelt kiválóan. Egyesületi szinten egymás utáni két évben diadalmaskodott a Polyák József Emlékversenyen, melyet a három leghosszabb úton legjobb eredményt elért galamb nyeri meg.

Unokája a 2013-01-55938 számú kék hím szintén a hosszabb megmérettetéseken eredményes. Évesen 852 induló közül kerületi első helyet szerzett 761 kilométeres magdeburgi versenyről, de nemzeti hatodik hellyel is büszkélkedhet, amit Döbelnből 600 kilométeres távról ért el. A továbbiakban ez a galamb veszi át a korábbi bázis hím szerepét Maszlag Attila tenyészdúcában. 

A “Magdeburgi győztes” leszármazottjai között már most is van kiemelkedően szereplő egyed. Többek között rokontenyésztésből kelt fia a 2016-01-73056 számú kék kovácsolt hím, melynek anyja a 2009-50-00645-ös tojó.

A 2013-01-55938 unokája és a 2016-01-73056 fia a 2018-01-82670 számú kék hím, mely anyai ágon Ruzsics Sándortól eredő szintén kiváló hosszútávos galamboktól ered.

Szintén a 2013-01-55938-as családjába tartozik a 2018-01-82667 számú kék hím. Ez a versenymadár rövidebb a 600 kilométernél hosszabb távokon is tudott eredményesen szerepelni. Legjobb 10 helyezése 5%-on belüli eredmény. A tavalyi idényben huszadik helyet ért el 3790 induló létszámmal megrendezett hallei versenyen.

24 versenyhímből álló állományában továbbra is a hosszútávú utakon való megbízható, stabil és folyamatos jó helyezéseket fogja figyelni, ez alapján válogat, szelektál. Hosszú távú tervei szerint kerületi szinten szeretné megőrizni stabil helyezését és eredményességét, míg a Közép-Magyarország Bajnokságban tartósan a legjobb 25 között szerepelni.