Az elmúlt 20 évben számtalan kimagasló országos és kerületi eredményt ért el több kategóriában is Szluka János, aki a 2020-as versenyszezon Békés Tagszövetség fiatal bajnoka lett.

Sokakhoz hasonlóan Szluka János is gyerekként kezdett érdeklődni a galambok iránt. Mondhatni beleszületett ebbe a világba, hiszen már édesapja is tartott otthon madarakat, bár ezek nem versenyzésre voltak alkalmasak, inkább húsgalambok voltak. 1985-ben lépett a P-07-es békéscsabai egyesületbe. Az akkori kiváló tenyésztőktől – Jakab Sándortól, Elekes Istvántól és Márkus Istvántól- vásárolt fiókok segítségével hozta létre saját állományát. 1994-bena német Wolfrath Rolftól berepült fekete Leus X Janssen tojó, valamint az ezt követő sikeres levelezés eredményeként kapott további két galamb lettek a tenyészet alappillérei. Ezen madarak kiváló keresztezései hozták meg az első sikereket is a 2000-es évek elején.

A módszer

Az addig természetes módszert alkalmazó tenyésztő 1999-ben szakkönyvek és videók tanulmányozása alapján állt át a ma is működő özvegységi technológiára, mellyel csak a hímeket versenyezteti. Ennek a módszernek az egyik kulcsa, hogy hazaérkezéskor a hím minden esetben otthon találja saját tojóját, így jobban fenntartható a megfelelő motiváció.

A téli holtszezonban, január közepén a tenyészek, míg egy hónappal ezután a versenyző hímek kerülnek párosításra tojóikkal. Az egy hónap eltérés lehetővé teszi, hogy a tenyészek harmadik körös költése, egybeessen a versenyzők második körével, ami lehetőséget biztosít a tojások esetleges átpakolására. Az első fióka felnevelése után, a letojást követő 10. napon történik meg az özvegyítés. A sötétítést reluxával végzi, mellyel a zajtól és kinti galamboktól védi madarainak nyugalmát. Ekkor kezdődnek meg a ház körüli tréningek és körülbelül két hét után négyszer-ötször kell egy 40-50 kilométeres távot teljesíteniük a madaraknak. A versenyszezon során már csak otthonrepülést alkalmaz, a kondíció fenntartása érdekében. Ez a rendszer akkor változik csak, amikor hétvégén hosszútávú versenyt rendez a szövetség. Ilyenkor az éves és az otthon maradó galamboknak este az összeszedést megelőzően megmutatja a tojókat, majd reggel egy 60 kilométeres útra viszi őket. A fiatalok esetében a felkészülés már szinte születésükkor megkezdődik, hiszen itt már a versenyek előtt, külső megjelenés alapján szelekció megy végbe. Így tudja elérni a 60-70 darabos optimális versenylétszámot a 90 körüli leválasztott fiatalból. Ezt követően a megfelelő forma eléréséhez már hasonló módszereket alkalmaz, mint az idősebb versenyzőkénél, azzal a kivétellel, hogy nekik egy-egy hétvége között is repülniük kell egy 40-50 kilométeres távot, a többi napon pedig napi kétszer van lehetőségük a ház körül „edzeni”.

Az egészség megőrzése érdekében télen 7-8 napig tartó trichomonas és szalmonella elleni kezelést alkalmaz, majd ezt követően egy körben oltja paramyxo ellen a versenyállományt. A fiatal galamboknál idéntől kezdődően ismétlő oltásra is sor kerül, illetve az ő esetükben még himlő ellen történik karcolás.

Takarmányozásnál a fázisos etetés elvét követi a mezőmegyeri galambász. A hét első felében szűkebb, míg a verseny közeledtével egy bővítettebb kínálat várja a galambokat. A versenyszezon alatt mogyoró is kerül az etetőkbe, és gyakran sörélesztőt vagy olajat is kever az eleségre. A hazaérkezést követően többkomponensű itató kúrával várja a madarakat, melyek a szállítás során esetlegesen kialakuló betegségek megelőzéséhez elegendőek.

Top galambok

Tenyészetének legkiválóbb eredményeit a mai napig is a 2004-05-66065 számú tojó, illetve 2008-05-55615 számú kék hím kettősének leszármazottjai érték el. Ezek közül egyik kiemelkedő a 2013-05-37359 tojó, mely a mai tenyészállomány egyik alappillére, gyerekei 31 helyezést szálltak 1%-on belül.

Egyike a kiváló utódoknak a 2014-D-777953 számú kék hím, mely háromszor volt az országoson kiállítva, többszörös kerületi champion általánosban és rövid távon is. Tenyészként is eredményes, gyerekei ugyancsak nagyszerű eredményeket érnek el.

Szintén az aranypár unokája a 2015-15-05106 fekete hím, mely Van Loon vonallal is rendelkezik, és minden távolságról kiválóan repülve, több távon volt champion.

Egy másik unoka a 2014-15-00171-es számú rövidtávon kerületi champion második, középtávon kerületi champion első és második galamb, mely évekig volt az állomány legjobbja.

A Wolfrath Rolftól beült és állomány alapítóvá váló fekete tojó unokája a 2014-D-775911 számú galamb fiatalon tagszövetségi F kategória első helyet tudott elérni, majd a tenyészállományba került. Apja rövidtávú országos első 2007-ben, országos második 2006-ban Év galambja kategóriában.

Vérfrissítésének céljából az utóbbi években Heremans galambokat épített be állományába. Ennek a beépítésnek egyik kiváló eredménye a 2016-05-63851 számú hím, mely középtávon kerületi champion első helyet is szerzett és a sport B kategóriában pedig országos ötödik hellyel is büszkélkedhet

Szluka János az évtizedek során elért rövidtávú sikerek mellé a jövőben szeretne a hosszabb távokon is bizonyítani és egyéni díjakat szerezni.