Oláh János, a 43. sz. Hajdúsági Postagalamb Sportegyesület 2020. évi rövidtávú, hosszútávú, valamint általános távú bajnoka úgy tartja, a galamb eredményességének megalapozása, azok versenyekre való formába hozása, a tréningeken alapszik. Ő maga is futballozott, a galambok esetében az edzőutakat épp oly fontosnak tartja, mint a fociban a bajnokság előtti alapozást, edzőmeccseket.

Jó néhány sporttársához hasonlóan ő is gyerekként kezdett el galambászkodni. Két évig reptetett kisebb-nagyobb sikerekkel, majd a sorkatonaság idejére felhagyott hobbijával. Ezt követően költözött fel – akkor már nős férfiként – Debrecenbe, és azóta is innen versenyzik. A kezdeteknél nagy segítségére volt egy nagyon kedves barátja, a néhai Molnár László, akit kiváló galambásznak tartott, máig is a tőle tanult módszerrel galambászkodik.

A Józsán létrehozott S6 egyesület 2001-es megalakulásakor sikerült először bajnoki címre szert tennie a hosszútávú bajnokság megnyerésével. Ezt követően évről-évre számos kiemelkedő eredményt tudhatott magáénak, többször  volt az övé az év legjobb galambja is.

A módszer

A szezon végeztével nagytakarítás, fertőtlenítés veszi kezdetét Jánosnál. Féregtelenítés tekintetében oltást, illetve tablettát egyaránt használt már, az utóbbi időben inkább a tablettát preferálja. Ezt követően előkészíti a galambokat a paratífusz és paramyxo elleni oltásokra. Versenyek alatt sosem vakcinázik, viszont a versenyeket követően az itatóba mindig kapnak gyógyszert madarai. Trichomonasra, légútra, valamint szalmonella ellen is 3-3 itatást kapnak a galambok. Ezen itatásokat követően májvédőt is kapnak, illetve kedden elixírrel, szerdán vitaminokkal segíti versenyzői formába lendülését. A dúcot a versenyek alatt hetente fertőtleníti.
A fiatalokkal természetes anyagokból álló készítményt itat a coli ellen való védekezés fényében, ennek ellenére sajnos szinte minden évben megjelenik a fiatalok betegsége, de nála nem jár nagy veszteséggel.

Ami a galambok takarmányozását illeti, Oláh János téli keverékének fő takarmányfélesége az árpa, az eleség közel 40%-át ez teszi ki. A fennmaradó rész aprómagokat semmiképp sem tartalmaz, viszont hüvelyesek fellelhetők benne. A versenyszezon alatt ügyel a jó minőségű takarmány beszerzésére, kész keverékeket használ. Hazaérkezéskor a galambok diétás takarmányt kapnak. Amennyiben könnyebb út áll mögöttük, ezt a keveréket kapják még a versenyt követő napon is, ha viszont hosszú utat teljesítettek, akkor féldiétás takarmány fogadja őket, másnap pedig már versenytakarmányban részesülnek. Közvetlenül a verseny előtt rövid- és középtávú utaknál kendermaggal, míg hosszútávú út esetén kukoricával erősít a versenytakarmányon.

A debreceni bajnok totál özvegységi módszerrel dolgozik, tojói és hímjei egyaránt repülnek.
A párosítást március 15.-e körül szokta megejteni. Galambjait közvetlenül ezelőtt 2-3 héttel engedi ki újból, ház körüli repülés céljából. December közepétől ugyanis, a ragadozó veszély miatt, zárva tartja madarait Oláh János.  Egyszerre párosít, a tenyészek alól rak át tojást a versenyzők alá, így közel egyidejűleg 50-60 fiatalt tud felneveltetni. Ezután galambjai szabadrepülést kapnak, reggel kiengedi őket és azok egésznap kint lehetnek. A letojást követően, amikor a fiókák elérik a 7 napos kort, külön választja a nemeket. A fiatalok kelésekor már lezárja a versenyzőket, ennek oka, hogy korábban kijárt madarainál előfordult, hogy mezőztek, ami nem tesz jót a galambok egészségének. Az özvegyítés után a hímek maradnak a fiókákat nevelni, a tojók állókára kerülnek. Áthajtásos módszert alkalmaz, reggel – valamint este is – a tojók repülnek 30-40 percet, ezt követően ők etetik meg a fiatalokat, ez idő alatt a hímek is teljesítik a kötelező repülést. A fiókák etetésének befejeztével a hímek visszamehetnek a fiatalokhoz.

János a versenyre való felkészítést tréningek útján is biztosítja. Több alkalommal elviszi versenyzőit 40-70km-es utakra. A fiatalok számára legalább 3-4 utat ütemez be, ezek az utak ugyan minimálisan megszelektálják a fiókállományt, de ami megmarad az megbízható, a versenyeken is jobban lehet rá számítani.
A versenyszezon alatt egyedül csütörtökön viszi el madarait edzőútra, akik ilyenkor együtt lehetnek, majd szétválasztja őket, és a pénteki pakolás előtt már nem mutat galambot, csak a hazaérkezést követően találkozhatnak a párok.

A debreceni galambász szereti, ha egy galambra lehet számítani, igyekszik állományát stabil galambokkal megtölteni, ennek okán versenyzőitől elvárja, hogy legalább négy-öt helyezést megrepüljenek. Minden galamb egyforma esélyekkel indul, az általuk produkált teljesítmény dönti el, hogy hosszútávon a dúc tagjaivá válnak-e vagy sem.
Fiataloknál a ”kosár dönti el”, melyik galamb marad a fiatalállomány tagja. Külső alapján sosem szelektál, mert már érte kellemes meglepetés olyan galambbal kapcsolatban, akitől nem várt jó eredményt mégis ő nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Top galambok

Legjobb galambjai a Kajli Istvántól származó Flor Engels hím, valamint a Mátyás Lászlótól kapott Van den Bosch tojó párosításából kerültek ki. Az idén 6 darab első helyezést elérő champion galambja is lett, ebből 4-5 a fenti párosításra vezethető vissza. Emellett állományában még a Delbár, illetve Desmet Matthys vérvonal is dominál.

A fent említett aranypár, a 10-17-21604-es számú Engels hím, valamint a 12-10-78015-ös Van den Bosch vérvonalú tojó számos tehetséges utódot adott János állományának.

Egyike az aranypár utódainak a 18-10-25765-ös számú hím, mely 16 helyezést repült 4916 díjkilométeren 7%-on belül. Több ízben is dobogósként ért haza a versenyről. A 166 kilométeres gödöllői versenyt 1825 galambból, a 322 kilométeres mosonmagyaróvári versenyt pedig 1522 galambot maga mögé parancsolva teljesítette harmadikként.

Szintén az aranypár párosításából származik a 19-10-32761-es számú hím, mely 11 helyezést szállt 9%-on belül 3192 díjkilométeren.

50% Delbár vérvonalú a 17-P-19611-es számú kék kovácsolt hím, mely 15 helyezést ért el 9%-on belül 4889 díjkilométeren.

Oláh János úgy véli, az eredményt könnyebb elérni, mint megtartani. Kiváló versenytársai vannak, ez számára mindig plusz motivációként szolgál a jó teljesítmény eléréséhez.2021-ben igyekszik minden tőle telhetőt megtenni annak érdekében, hogy az eddigiek hasonló, szép eredményeket tudjon elérni az idei szezonban is.