Immár 20 éve kisebb megszakításokkal, de folyamatos tagként az M-08 dunaföldvári postagalamb egyesület egyik feltörekvő tenyésztője Soós István, aki 2017 óta új lakhelyén folyamatosan az élvonalban szerepel a fiatalok bajnokságában.2018-ban a költözést követően sikerült megnyernie a Dél-Duna Tagszövetség fiatalok bajnokságát, valamint a 2020-as évben a Kunság Röpcsoport Fiatalok Bajnoka lett.

Kezdetben másfajta galambokat gyűjtött, majd 2000-ben, 14 évesen ismerkedett meg és szeretett bele a postagalambászatba a ma már Bölcskén élő Soós István. A kezdetek óta galambokkal és tanácsokkal segítette Csontos Gyula, jelenlegi állományának alapjait is nagyrészt a tőle, illetve a Tóth Imrétől megvásárolt madarak keresztezései adják.

A módszer

A takarmányozásnál télen egyszeri etetést alkalmaz, a víz pedig általában egy óráig van a galambok előtt. A szezon közeledtével aztán ez a szám napi kétszerire nő, reggel fészeketetés van, míg délután egyidejűleg kapnak eleséget a versenyzők a kihelyezett etetőkbe. A nagy nyári melegekben egész nap lehetőséget biztosít a galamboknak az ivásra. A verseny időszakban fázisos etetést alkalmaz. A hét elején enyhébb, de nem a hagyományos diétás keveréket adja galambjainak, melyet kukoricával, olajos magokkal és kenderrel erősít a verseny közeledtével. Az eleséget 2 éve saját maga keveri,  előtte különféle kész keverékeket használt. Négy féle kukoricát is alkalmaz, melyet háztól vásárol.

A jelenleg száraz özvegységgel versenyző fiatal tenyésztő, február végén-március elején párosítja össze galambjait. A tenyészek ebben az időszakban 6-8 fiókát költenek, de a versenyzők örökítő képességét is már ilyenkor teszteli, mivel tőlük is hagy utódot. Április közepén választja szét a párokat, a hím az első versenyre még fiókáról repül el, de hazaérve már csak a tojójával találkozik. Ilyenkor a versenyek nehézségétől függ, hogy a galambok mennyi ideig maradnak együtt a párjukkal, ez általában 20 perc – 1 óra.

Télen három komponensű oltószert használ a paramyxo elleni oltáshoz és egyszer féregteleníti állományát. Egyéb kezeléseket csak a tünetek jelentkezése esetén alkalmaz. A szezonra való felkészülés részeként és alatt sem tart külön magántréningeket, csak a ház körül repülnek madarai napi kétszer egy órát. Ez idő alatt a galambok ki vannak zárva a dúcból. Ha szerda-csütörtök környékén eltűnnek a levegőben a versenyzők, akkor ítéli sikeresnek a heti felkészülést. A fiatalok, az özvegy hímek zavartalan pihenése érdekében, a főversenyek alatt szerdától ház körüli tréninget se kapnak. Szerinte a levegő, a meleg és a napfény hozza formába a galambokat, ezért az özvegyeknek szerdától szabad kijárást engedélyez.

Top galambok

Az egységes állomány kiépítése a célja, melynek alappillérei Janssen x Van Loon vérvonalú galambok. Ezt próbálja saját igényeihez szabni.

Egyike kiváló tenyészgalambjainak a Csontos Gyulától származó 07-04-96614 számú, ”Nelson” nevű hím, mely 2010-ben tagszövetségi 4. champion volt.

Tóth Imrétől származik az Alonzó lánya (13-13-89027) névre keresztelt galamb, melynek párosításából számos elsőrangú utód született. Egyike ezen tehetségeknek a 14-04-51448-as számú ”Kukoricaevő” elnevezésű hím, mely nem csak versenygalambként bizonyított (14 helyezést ért el 9%-on belül), de ma már a tenyészek állományát erősíti.

Csontos Gyulától származik a ”Szép Kék” nevű, 07-04-96679-es számú hím, mely a Janssen x Bosua x Van Loon vérvonal kereszteződéséből van. 2011-ben Tagszövetségi hosszútávú 6. champion galamb volt és ma már ő is a tenyészállomány oszlopos tagja.

 Mi sem bizonyítja ”Szép Kék” kitűnő örökítőképességét jobban, mint hogy Alonzó lányával párosítva költötték a 17-04-79111-es számú hímet, mely eddig 18 helyezést szerzett 16%-on belül. 

Versenyeredményei mellett tenyészként is megállja a helyét a ”111”-es, hisz fia, a 19-04-95077-es hím 11 helyezést ért el 8%-on belül, a 155 kilométeres öttevényi versenyen pedig harmadik lett 1215 feleresztett galambból.

A fiatal galambász szerint ez a sport egy életforma, szükséges a folyamatos fejlődés és fejlesztés. Tervei között szerepel nem csak a meglévő kiváló állomány eredményének maximalizálása, de a dúc fejlesztése is.